« Vissza

Környék, látnivalók

A Nógrádgárdonyhoz tartozó Csitár polgármestere így ajánlja települését a látogatóknak: „a környék enyhe domborulatai kitűnő lehetőséget nyújtanak a csendre, nyugalomra vágyó kirándulók számára. Belátható innen a Naszály, a Karancs, a Börzsöny, a kanyargó Ipoly és ártere. Tavasszal a „cindróka” virágzás látványa a csupasz lejtőkön megragadó élményt nyújt. Nyaranta évről-évre gyönyörködhetünk a gyurgyalagok színes látványában, akik a „homokosban” találták meg költőhelyüket…”

Nemcsak a természet, hanem az ember alkotásaiban is gyönyörködhetnek a kastély vendégei a környéken, igény esetén idegenvezetővel.
 

Hollókő

Magyarországon egyedülálló Világörökségi kis falu a Cserhátban, amely több mint száz éves házacskáiról ismert, de csöppet sem hasonlít skanzenre, vagy múzeumra, elevenebb, mint néhány kisváros.
 

Balassagyarmat

Palóc Ház

A Palóc Múzeum épülete mellett Magyarország első skanzenjeként, 1933-ban   létrehozott szabadtéri gyűjtemény található: a zsúpfedelű falusi házikón   kívül gazdasági épületek (istálló, pajta, olajütő), szakrális emlékek,   kápolna (öltöztetett Mária-szoborral) és faragott út menti feszület   tekinthető meg. Az épületegyüttes a 18. századi nógrádi falusi   építkezést és életmódot mutatja be. 

Római katolikus templom 
A sokszínű városban mindenképpen be kell térnünk a barokk stílusban emelt   római katolikus templomba, amely a XIII. Kelemen pápa által 1759-ben   ajándékozott, üvegkoporsóban elhelyezett Szent Felicián-ereklyét őrzi.
 

Patvarc

A falu közepén, a jobb oldalon lévő 18. századi haranglábat ne felejtsük el megnézni. Kissé lejjebb, a tér   közepén, a római katolikus templom és a polgármesteri hivatal épülete   látható. A templom eredetileg kápolnának készült az 1860-as években. Csitár felé haladva, a falu szélén ma is látható az 1830 körül épült  Szentiványi-kastély, az út kanyarulatánál pedig a nagyméretű egykori uradalmi magtár.
 

Mohora

Mohora Palócország szívében, Balassagyarmattól 10 kilométerre, a Cserhát hegységben, a Feketevíz-patak völgyében fekszik. A dombokkal, erdőkkel körülvett falu természeti látványosságai mellett kulturális nevezetességekkel is szolgál az ide látogatóknak, hiszen itt élt és házasodott meg Mikszáth Kálmán, illetve gyermekéveit Tolnay Klári színésznő is itt töltötte, a neves művésznő emlékmúzeuma is itt található.
 

Szügy

A település nevezetessége a késő barokk stílusú Simonyi kastély, amit a helyi hagyomány szerint alagút kötött össze a vármegyeházával. Az építtető Trajtler család 1755 és 1860 között lakta a kastélyt, Simonyi Dénes 1882-ben vette meg, a család az 1945-ös államosításig volt tulajdonosa. Jelenleg ismét magánkézben van.

« Vissza a lista oldalra